Istorija

Subotica se prvi put pominje u pisanim dokumentima pod imenom Zabatka 1391. godine. Od tada je promenila više od 200 imena od kojih su najkarakterističnija bila: Szent-Maria, Maria Theresiopolis, Marija Theresienstadt, Szabadka i Subotica. Ona postaje značajnije naselje tek posle tatarskih pohoda početkom 13. veka, kada se preživelo stanovništvo okupilo na strateški odabranom mestu, platou izdignutom i okruženom vodom, na kojem se danas uzdiže Franjevačka crkva. To je bilo idealno mesto za ljude iz ravnice, sa kog su mogli da se brane od osvajača.

Dugo vremena je Subotica bila na granici dve moćne imperije, Mađarske i Turske. Ona je počela da se razvija tek nakon što je izgubila svoj vojni značaj. Subotica je 1779. godine dobila status slobodnog kraljevskog grada, koji joj je doneo veću autonomiju i privilegije i tada počinje da privlači preduzetnike: seljake, zanatlije i trgovce iz okruženja i srednje Evrope.

U drugoj polovini 19. veka, nakon što je železnica stigla u grad (1869. godine), trgovina poljoprivrednim i stočarskim proizvodima je naglo počela da se razvija. Industrijalizacija počinje krajem 19. veka, kada Subotica postaje moderan srednjeevropski grad. Nakon Prvog svetskog rata, Vojvodina se prisajedinjuje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine), a 1929. godine Subotica postaje deo nove države Kraljevine Jugoslavije.

Od tada Subotica nije menjala ime, ali nazive države jeste – čak pet puta. Tokom Drugog svetskog rata Subotica proživljava strašne dane, kao i ostatak Evrope. Slede rekonstrukcija zemlje i privredni rast koji je trajao sve do turbulentnih 90-tih prošlog veka.

Gradska kuća: Gradska kuća je podignuta 1912. godine. Dekorativnost secesije, ovde je obogaćena romantičarskom notom mađarskog folklore, kroz šare stilizovanih cvetova, cvetnog nakita od keramike i kovanog gvožđa. Srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima. Sa Vidikovca, koji se nalazi na visini od 45m pruža se nezaboravan pogled na Suboticu i njenu okolinu.

Sinagoga: Sagrađena 1902. godine Sinagoga je jedna od najlepših postojećih primera sakralne arhitekture secesije u Evropi. Centralna kupola sinagoge je visoka 40 metara. U prizemlju postoji 850 mesta za muškarce i 550 za žene na galeriji. Ukrašena je stilizovanim cvetovima lala, karanfila i paunovog perja. Smelih i modernih arhitektonskih rešenja, savršeni je sklad konstrukcije i dekoracije.

Palata Rajhl:Palatu je 1904. sazidao arhitekta Ferenc Rajhl za svoj dom i arhitektonski biro. Skupoceni materijali, neobična kombinacija boja, razigrana forma fasade, enterijera i dvorišta, izuzetan su primer secesijske arhitekture. Danas se ovde nalazi Galerija moderne umetnosti Likovni susret.

Login Form
Register Form